Vulkollan® (NDI)
Het ultieme elastomer

Vulkollan® is een van de meest performante elastomeren op de markt. De perfecte combinatie van hoge elasticiteit en hardheid over een zeer breed temperatuursgebied resulteert in wielen met een lage rolweerstand en hoog draagvermogen.

 

 

 

 

Enkel Vulkollan® licentiehouders mogen Vulkollan® verwerken op voorwaarde dat het productieproces voldoet aan streng opgelegde kwaliteitsnormen.

 

De productie van massieve Vulkollan®  gebeurt via een speciaal door Covestro ontwikkeld proces dat uit verschillende stappen bestaat. Het gaat om chemische reacties tussen polyester polyolen van hoogwaardige Vulkollan® kwaliteit, Desmodur® 15 en glycolen. Desmodur® 15 is het handelsmerk van 1,5-naftaleendi-isocyanaat (NDI) van Covestro.

 

NDI (Naftaleen Diisocyanaat) is een polyester polyurethaan elastomeer.  De moleculaire samenstelling van NDI is symmetrisch (bij MDI’s is dit asymmetrisch). Deze structuur heeft invloed op de fysische eigenschappen en is ook de basis voor veelvuldige superieure toepassingen.

Andere frequent voorkomende PUR-elastomeren hebben MDI (Methyleen Diphenyl Diisocyanaat) of TDI (Tolueen DiIsocyanaat) als hardsegment. Voor de samenstelling van MDI zijn er geen eenduidige standaarden en worden, afhankelijk van de fabrikant, tal van variaties en kwaliteitsniveaus geleverd.

 

Vulkollan®  kan in principe in verschillende hardheden aangeboden worden. In de praktijk is echter een hardheid van 90 à 92 Shore A de standaard die voor de meeste toepassingen inzetbaar is. Bij deze hardheid zijn de mechanische eigenschappen van Vulkollan® het best uitgebalanceerd.

Voor toepassingen waar het draagvermogen bij 92 Shore A onvoldoende is, is de keuze voor 95 Shore A mogelijk. Op deze wijze verhoogt het draagvermogen  met ca. 15%. In sommige toepassingen (zoals in de houtbewerkingsindustrie) is Vulkollan® 90 Shore A echter te hard en kan het voor beschadigingen zorgen. Hier adviseren we een hardheid van 80 Shore A, waarbij dan wel het draagvermogen met de helft gereduceerd wordt.

 

Betrouwbare prestaties en een maximale levensduur zijn de belangrijkste onderscheidende factoren van Vulkoprin wielen:

 

Vulkollan® en Printhane™

  • Temperatuurbereik: -40°C tot +85°C, kortstondig tot +120°C.
  • 75, 80, 85, 92 of 95 Shore A
  • Lage rolweerstand
  • Goede grip
  • Hoog draagvermogen
  • Trilling -en geluiddempend
  • Bestand tegen oliën, vetten en tal van chemicaliën
  • Laat geen strepen na
  • Slijtvast

 

Geschikt voor middelzwaar tot zwaar transport op effen-, maar ook middelmatige- tot slechte ondergrond.