Vulkollan® (NDI)
Het ultieme elastomer
Vulkollan® is een van de meest performante elastomeren op de markt. De perfecte combinatie van hoge elasticiteit en hardheid over een zeer breed temperatuursgebied resulteert in wielen met een lage rolweerstand en hoog draagvermogen.
- Hoge demping: Vulkollan® wielen bieden een lage compressie set voor een sterke demping en veel grip.
- Stabiel en stijf: Vulkollan-elastomeren® zorgen voor soepel rollen dankzij de hoge materiaalstijfheid.
- Lage warmteontwikkeling: Minimale warmteontwikkeling maakt hoogfrequente acceleratie en vertraging mogelijk.
- Slijtvast: Wielen gemaakt van Vulkollan® bieden een zeer hoge slijtvastheid.
- Onderhoudsarm: Hoge slijtvastheid vermindert het vervangen van wielen en verlengt de levensduur.
Is er een verschil tussen Vulkollan® en een standaard polyurethaan?
Enkel Vulkollan® licentiehouders mogen Vulkollan® verwerken op voorwaarde dat het productieproces voldoet aan streng opgelegde kwaliteitsnormen.
De productie van massieve Vulkollan® gebeurt via een speciaal door Covestro ontwikkeld proces dat uit verschillende stappen bestaat. Het gaat om chemische reacties tussen polyester polyolen van hoogwaardige Vulkollan® kwaliteit, Desmodur® 15 en glycolen. Desmodur® 15 is het handelsmerk van 1,5-naftaleendi-isocyanaat (NDI) van Covestro.
NDI (Naftaleen Diisocyanaat) is een polyester polyurethaan elastomeer. De moleculaire samenstelling van NDI is symmetrisch (bij MDI’s is dit asymmetrisch). Deze structuur heeft invloed op de fysische eigenschappen en is ook de basis voor veelvuldige superieure toepassingen.
Andere frequent voorkomende PUR-elastomeren hebben MDI (Methyleen Diphenyl Diisocyanaat) of TDI (Tolueen DiIsocyanaat) als hardsegment. Voor de samenstelling van deze MDI en TDI zijn er geen eenduidige standaarden en worden, afhankelijk van de fabrikant, tal van variaties en kwaliteitsniveaus geleverd.
In welke hardheden wordt Vulkollan® geproduceerd?
Vulkollan® kan in principe in verschillende hardheden aangeboden worden. In de praktijk is echter een hardheid van 90 à 92 Shore A de standaard die voor de meeste toepassingen inzetbaar is. Bij deze hardheid zijn de mechanische eigenschappen van Vulkollan® het best uitgebalanceerd.
Voor toepassingen waar het draagvermogen bij 92 Shore A onvoldoende is, is de keuze voor 95 Shore A mogelijk. Op deze wijze verhoogt het draagvermogen met ca. 15%. In sommige toepassingen (zoals in de houtbewerkingsindustrie) is Vulkollan® 90 Shore A echter te hard en kan het voor beschadigingen zorgen. Hier adviseren we een hardheid van 80 Shore A, waarbij dan wel het draagvermogen met de helft gereduceerd wordt.
Wat is de treksterkte van Vulkollan® t.o.v. andere materialen?
Vulkollan® heeft een hoge treksterkte. Vulkollan® 90° shore A kan tot bijna 7 keer zijn oorspronkelijke lengte uitgetrokken worden.
Hoe bestendig is Vulkollan® tegen scheuren?
Vulkollan® heeft een zeer goede scheurweerstand. Bovendien is ook de scheurweerstand bij inkerving zeer goed. Hoewel lager dan wanneer niet ingekerfd, is de scheurweerstand volgens Graves door geen enkel niet-gewapend elastomeer geëvenaard. Vulkollan® is ongevoelig aan snijbeschadiging en zelfs wanneer de bekleding beschadigd werd, breekt het materiaal niet verder uit en blijft dus functioneel.
Bij welke temperaturen kan Vulkollan® gebruikt worden?
Vulkollan® blijft elastisch en schokabsorberend tot – 40°C. Bij temperaturen tot ca 120°C treedt, met uitzondering van de elasticiteitsmodulus een omkeerbare vermindering op van de meeste eigenschappen. De weerstand tegen inscheuren en daardoor ook de weerstand tegen slijtage, zijn sterk verminderd bij temperaturen boven de 80°C. Bij temperaturen boven de 120°C treedt een blijvende beschadiging van de chemische structuur op.
Heeft Vulkollan® een langere levensduur dan andere materialen?
Vulkollan® heeft een uitzonderlijk goede slijtweerstand. Om optimale slijtweerstand te behouden, mag de temperatuur niet te sterk oplopen.
Betrouwbare prestaties en een maximale levensduur zijn de belangrijkste onderscheidende factoren van Vulkollan® wielen:
Kan Vulkollan® nog bewerkt worden?
Vulkollan® kan nog bewerkt worden, maar er dient rekening gehouden te worden met de elastische kenmerken van het materiaal.
Wat zijn de gevolgen van UV-licht op de kwaliteit van Vulkollan®?
De natuurlijke kleur van Vulkollan® is licht bruin. Onder invloed van UV-licht wordt Vulkollan® donker. Kleurveranderingen hebben géén invloed op de kwaliteit.
Kan hydrolyse de kwaliteit van Vulkollan® beïnvloeden?
Hydrolyse is de ontbinding van polyurethanen door contact met (warm) water. In warme en vochtige omgevingen kan de aantasting door hydrolyse vertraagd worden door toevoeging van STABAXOL aan de Vulkollan®.
Platte kant bij langdurige stilstand onder belasting?
Vulkollan® heeft een zeer kleine permanente vervorming in vergelijking met andere polyurethanen. Daardoor hebben wielen met Vulkollan® het minst te lijden van “platte kanten”, ook de maandagmorgenzool genoemd.
Is Vulkollan® een isolator of een geleider?
Vulkollan® is een isolator. Om het loopvlak geleidend te maken werd Printhane-C™ ontwikkeld. Printhane-C™ heeft dezelfde eigenschappen als de standaard Vulkollan®, maar heeft een elektrische weerstand die merkelijk lager ligt dan 10^4 Ohm (norm om de term ‘elektrisch geleidend’ te kunnen gebruiken). Printhane-C™ wordt in zwart geproduceerd (non-marking !), zoals gebruikelijk in de wielenindustrie voor antistatische (elektrische weerstand tussen 10^5 en 10^7 Ohm) of elektrisch geleidende (weerstand < 10^4 Ohm) wielen.
Vulkollan® eigenschappen samengevat
- Temperatuurbereik: -40°C tot +85°C, kortstondig tot +120°C.
- 75, 80, 85, 92 of 95 Shore A
- Lage rolweerstand
- Goede grip
- Hoog draagvermogen
- Trilling -en geluiddempend
- Bestand tegen oliën, vetten en tal van chemicaliën
- Laat geen strepen na
- Slijtvast
Geschikt voor middelzwaar tot zware belasting op effen-, maar ook middelmatige- tot slecht loopvlak.