Vulkoprin ontwikkelt, implementeert, monitort en evalueert een organisatiebeleid dat gericht is op het voortdurend reduceren van afval en het efficiënter benutten van grondstoffen.
Voorkomen: “Niet-produceren” is de beste bijdrage tot duurzaamheid
Vulkoprin wielen en technische vormstukken uit polyurethaan worden gemaakt uit kwaliteitsgrondstoffen met als resultaat een product met een “duurzame” slijtage. Het polyurethaan wiel/vormstuk is langer operationeel in vergelijking met alternatieve PU’s en zal dus minder snel vervangen en uiteindelijk minder moeten gereproduceerd worden.
Hergebruiken
Vulkoprin biedt een service aan waar het wiel volgens een gecertificeerd proces her-bekleed wordt.
De wielkernen worden gerecupereerd en de versleten polyurethaan wordt op milieuvriendelijke wijze verwijderd.
Recyclen
Vulkoprin R&D onderzoekt, samen met een aantal key leveranciers en klanten, de technische en economische mogelijkheden om te evolueren naar een circulaire economie.
Alternatieve energiebronnen & “lean” productie
Het gebruik van milieuvriendelijke energiebronnen, permanente monitoring en “lean” processen waarborgen dat de doelstellingen van het bedrijf gerealiseerd worden met een minimale belasting van het milieu.
Afval
De kaderrichtlijn afvalstoffen bevat de basisbegrippen en definities met betrekking tot afvalbeheer, met inbegrip van definities van afvalstoffen, recycling en terugwinning.
In de kaderrichtlijn afvalstoffen zijn enkele basisbeginselen voor afvalbeheer vastgelegd. Het vereist dat afval wordt beheerd
- zonder de gezondheid van de mens in gevaar te brengen en het milieu te schaden
- zonder risico voor water, lucht, bodem, planten of dieren
- zonder overlast te veroorzaken door lawaai of stank
- en zonder dat dit ten koste gaat van het landschap of de bezienswaardigheden
Hierin wordt uitgelegd wanneer afval ophoudt afval te zijn en een secundaire grondstof wordt, en hoe onderscheid kan worden gemaakt tussen afval en bijproducten. De richtlijn introduceert ook het beginsel “de vervuiler betaalt” en de “uitgebreide producentenverantwoordelijkheid”.
De basis van het afvalbeheer in de EU is de “afvalhiërarchie” in vijf stappen, die is vastgelegd in de kaderrichtlijn afvalstoffen. Het stelt een voorkeursvolgorde vast voor het beheer en de verwijdering van afvalstoffen.
Certificaten en consultancy
1. ISO 14001 certificatie
Vulkoprin is ISO 14001 gecertificeerd. Deze internationaal geaccepteerde standaard met eisen voor een milieumanagementsysteem werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Het milieumanagementsysteem wordt gebruikt om een bij de organisatie passend milieubeleid te ontwikkelen en de uitvoering ervan te borgen.
2. ISO 45001 certificatie
3. Ecovadis cerificering
EcoVadis certificeert Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Deze onafhankelijke organisatie beoordeelt je MVO-praktijken aan de hand van meerdere internationale normen.
4. Integrity certified
Certified bij https://www.integritynext.com/De voorbereiding is gestart voor een certificatie bij https://ecovadis.com/nl/
5. Wij ondersteunen en leren van onze klanten
Vulkoprin medewerkers worden uitgenodigd door klanten in panels en workshops rond het thema duurzame samenwerking.