Draagvermogen

Een van de belangrijkste parameters bij het samenstellen van het juiste wiel is het draagvermogen. Wat op het eerste gezicht een eenvoudige parameter lijkt, kan in de praktijk toch voor enkele uitdagingen zorgen.

 

Voor industriewielen wordt standaard het draagvermogen opgegeven bij snelheden van 4 tot 16 km/h.

 

Het is echter de verantwoordelijkheid van de constructeur om het draagvermogen en zo de exacte belasting op het wiel te bepalen.

Vulkoprin heeft een uitgebreide ervaring en beschikt over een moderne proefstand om simulaties en testen uit te voeren.

 

Consulteer het Vulkoprin Wheel team voor een correcte berekening van het draagvermogen.

 

 

 

Draagvermogen - Invloeden

Het draagvermogen van een wiel wordt beïnvloed door:

  • De belasting: deze kan statisch of dynamisch zijn, constant, schommelend of stotend.
  • De afmetingen: de diameter en de breedte hebben een grote invloed op welke last het wiel kan dragen.
  • De vormfactor: ten gevolge van de vormfactor zal een wiel met dezelfde hardheid met een dikke elastomeerband meer vervormen dan een wiel met een dunne elastomeerband.
  • De hardheid: De hardheid uitgedrukt in Shore A van het elastomeer correleert goed met de elasticiteitsmodulus. Deze zal bepalen hoe groot de vervorming is van de band bij belasting. Een hard elastomeer zal minder indrukken dan een zacht elastomeer (te vergelijken met een hard of minder hard opgepompte fietsband).
  • De snelheid en tijdsduur: alle elastomeren vertonen een visco-elastisch gedrag. Dit betekent dat een deel van de energie die nodig is om de band te vervormen bij belasting niet terug bekomen wordt na ontlasten. Dit zorgt voor rolweerstand van het wiel en opwarming van het elastomeer. De grootte, de frequentie en de duur van de vervorming bepaalt hoeveel energie in het wiel wordt gepompt. Wanneer deze hoeveelheid een kritieke grens overschrijdt, zal het elastomeer thermisch defect gaan.
  • De wielkern en de lagering van het wiel hebben, naast de band, ook invloed op het draagvermogen en het thermisch gedrag.
  • De opstelling van de wielen is belangrijk bij de verdeling van de belasting.
  • De omgevingsfactoren zoals stotende belasting, omgevingstemperatuur en warme rolbaan reduceren het draagvermogen van het wiel.
  • De wrijving bij zwenkwielen en tractiewielen reduceren ook het draagvermogen.