PU bekledingen

Vulkollan®

Vulkollan® is een NDI (Naftaleen Diisocyanaat) – polyester polyurethaan elastomeer. De chemische samenstelling is vastgelegd door Covestro in Leverkusen. Enkel Vulkollan® licentiehouders mogen Vulkollan® verwerken op voorwaarde dat het productieproces voldoet aan streng opgelegde kwaliteitsnormen.
Andere frequent voorkomende PUR-elastomeren hebben MDI (Methyleen Diphenyl Diisocyanaat) of TDI (Tolueen DiIsocyanaat) als hardsegment. Voor de samenstelling van MDI zijn er geen eenduidige standaarden en worden, afhankelijk van de fabrikant, tal van variaties en kwaliteitsniveaus geleverd.
De moleculaire samenstelling van NDI is symmetrisch (bij MDI’s is dit asymmetrisch). Deze structuur heeft invloed op de fysische eigenschappen en is ook de basis voor veelvuldige superieure toepassingen.

 

Vulkollan® kan in principe in verschillende hardheden aangeboden worden. In de praktijk is echter een hardheid van 90 à 92 Shore A de standaard die voor de meeste toepassingen inzetbaar is. Bij deze hardheid zijn de mechanische eigenschappen van Vulkollan® het best uitgebalanceerd.

Voor toepassingen waar het draagvermogen bij 92 Shore A onvoldoende is, is de keuze voor 95 Shore A mogelijk. Op deze wijze verhoogt het draagvermogen (zie “college hardheid“) met ca. 15%. In sommige toepassingen (zoals in de houtbewerkingsindustrie) is Vulkollan® 90 Shore A echter te hard en kan het voor beschadigingen zorgen. Hier adviseren we een hardheid van 80 Shore A, waarbij dan wel het draagvermogen met de helft gereduceerd wordt.

 

Printhane

Is de verzamelnaam van de door Vulkoprin ontwikkelde polyurethaan elastomeren voor extreme toepassingsgebieden.

 

NDI-gebaseerd

 • Printhane-C (“PC” – 93 Shore A – )
  Is geleidende Vulkollan® en beantwoordt aan de normen EN12527 bis tot EN12533, waarbij de elektrische weerstand kleiner is dan 10^4 Ohm. Voldoet aan de ATEX-normering.
  Toepassing in omgevingen met verhoogd brand- en ontploffingsgevaar of risico op elektrostatische ontlading (ESD).
 • Printhane-X (“PX” – 92, 95, 97 Shore A)
  Is ontwikkeld voor toepassingen met hoge snelheden en dus uitermate geschikt voor alle pretpark- & rollercoaster-toepassingen. PX heeft lage hysteresisverliezen en warmt daardoor minder snel op.

 

MDI-gebaseerd

 • Printhane-R  (“PR” – 85 Shore D)
  Dit is een hard polyurethaan dat inzetbaar is in toepassingen met dikwandige kunststofonderdelen, die slagvast, elastisch en vormvast moeten zijn. Dit materiaal is een prima alternatief voor stukken in gefreesde technische kunststoffen (PA, POM, …). PR heeft ook brandvertragende eigenschappen (UL94 categorie V0).
  Wielkernen in PR met een Vulkollan® bekleding kunnen in sommige gevallen een oplossing bieden waar roest een probleem vormt. T.g.v. de 100% kunststofoplossing moet belasting en warmteopbouw beperkt worden.

 

Printhopan

 • Printhopan (59 en 74 Shore D)
  Is een hoogwaardig thermoplastisch polyurethaan voor loopvlak van geleiderollen (bekleding van precisiekogellagers) met beperkte axiale belasting (geen chemische hechting tussen kogellager en bekleding – wel zijdelingse overlapping op de buitenring van het kogellager.  Prima alternatief voor harde polyamide én geruisarm!