Printhopan® : de andere geleiderol

De Vulkoprin Printhopan® geleiderol is samengesteld uit een kwalitatief groefkogellager dat via spuitgieten wordt bekleed met een thermoplastisch polyurethaan (TPU). Het lager is 2-zijdig  voorzien van een ZZ of 2RS afdichting, en is gesmeerd voor de volle levensduur van de rol.

 

Eigenschappen

Printhopan® is een thermoplastisch polyurethaan. De elasticiteit van het Printhopan® TPU zorgt dat de geleiderol stil en zonder geruis functioneert. Polyurethaan is zeer slijtvast en bestand tegen oliën en vetten. Dit draagt bij tot een lange levensduur van de Printhopan® geleiderol, ook in stofferige of vervuilde omstandigheden.

Printhopan® is beschikbaar in 59 Shore D (bruine kleur) en 74 Shore D (beige kleur).

De Printhopan® bekleding wordt rond het kogellager via de techniek van spuitgieten aangebracht. De bevestiging tussen het lager en de elastische band bestaat uit een krimpspanning waarmee de Printhopan® band zich rond het lager klemt. Om de elastische band perfect in positie te houden, is er steeds aan beide zijden een boord aanwezig. Dit maakt dat de breedte van de geleiderol altijd breder is dan het lager.

De stijfheid van het Printhopan® TPU zorgt voor een goede verbinding die toelaat de functie van geleiderol te vervullen. Bij opwarming zal echter door de thermische uitzetting en het dalen van de stijfheid, de klemming rond het lager afnemen. In extreme omstandigheden kan dit leiden tot permanente schade of zelfs tot het loskomen van de band.

De hardere variant zal bij eenzelfde belasting en snelheid minder snel opwarmen en langer de nodige klemming rond het lager behouden. Deze hardere variant laat dus hogere draagvermogens en/of snelheden toe voor eenzelfde afmeting.

Bij overbelasting zal er permanente vervorming optreden in de Printhopan® band. Hierdoor zal de klemming rond het lager mogelijk afnemen. Het groefkogellager zal dan ‘inrijden’ in de band, waardoor deze kan lossen.

De opgegeven draagvermogens gaan steeds uit van een intermitterend gebruik, waarbij de geleiderol niet continu rijdt. Bij omgevingstemperaturen hoger dan 35°C moeten de draagvermogens aangepast worden. Contacteer uw wielexpert voor meer informatie.

Vulkollan® (NDI) geleiderol: het ultieme elastomeer

Waar de Printhopan® geleiderol goed functioneert binnen de grenzen van een bepaald draagvermogen en snelheid, is de Vulkollan® (NDI) geleiderol de betere oplossing wanneer deze grenzen overschreden worden of een oplossing voor heel specifieke toepassingen gevraagd is. Daarenboven is voor wieltoepassingen Vulkollan® het absolute benchmark materiaal.

Eigenschappen

Vulkollan® is een thermo hardend polyurethaan. Vulkollan® geleiderollen bieden naast een hoog draagvermogen en hoge toelaatbare snelheden ook een geruisloze werking en zijn bestand tegen oliën en vetten. Deze uitzonderlijke slijtvastheid waarborgt een lange levensduur in veeleisende omstandigheden.

De Vulkollan® geleiderol kan verkregen worden in 2 uitvoeringen:

Bij de eerste variante wordt de Vulkollan® chemisch-mechanisch gehecht aan het groefkogellager. De hardheid bedraagt 92 Shore A. Deze uitvoering kan een hoger draagvermogen aan dan de Vulkoprin Printhopan® geleiderol, maar blijft begrenst door zijn design. Alle afmetingen van de Vulkollan® (NDI) geleiderol op kogellager zijn identiek als de Printhopan® rollen.

Bij de tweede variante wordt gebruik gemaakt van een metalen wielkern. In deze wielkern wordt een lager gemonteerd door middel van een circlips, via riveren of verlijmen. Er worden enkel kwalitatieve lagers gebruikt met een ZZ of 2RS afdichting die gesmeerd zijn voor de volle levensduur van de geleiderol.

De metalen wielkern (staal, aluminium, roestvast staal,..) wordt grondig voorbehandeld om een optimale hechting met het polyurethaan te waarborgen.

Verschillende uitvoeringen zijn mogelijk in afstemming met de gevraagde toepassing. Een glad, gebombeerd of conisch loopvlak en radiale groeven behoren tot de mogelijkheden. Hardheden van 75, 80, 92 of 95 Shore A zijn beschikbaar.

Door het gebruik van een wielkern, de optimale hechting en de geoptimaliseerde banddikte kan de Vulkollan® geleiderol ook als lastrol worden ingezet. Indien gewenst zijn ook passende aandrijfrollen mogelijk.