Beheer van wisselstukken

Klant

Het wisselstukkenbeheer van een uitgebreid gamma aan vorkheftrucks is geen sinecure. De juiste voorraden aanhouden voor een bepaald bedrijf vergt bovendien heel wat magazijnruimte. De voorbije twee decennia heeft Unicarriers Spareparts haar klanten beleverd met een uitgebreid assortiment van tractiewielen. Elk wiel wordt daarbij op maat gemaakt en in relatief kleine volumes verkocht.

 

Uitdaging

Het aanbieden van een groot aantal wielen in dergelijke kleine aantallen heeft echter een directe impact op de organisatie:

  • Extra wisselstuknummers
  • Nood aan extra magazijnruimte, wat resulteert in extra opslag- en handlingskosten

 

Oplossing

We analyseerden de fysieke eigenschappen van de diverse wielen, zoals hardheid, type wieldeksel of velgafmetingen en maakten zo een matrix van alle corresponderende wielkarakteristieken.

Vervolgens trok ons engineeringteam naar de tekentafel en ontwierp tractiewielen die verschillende van deze fysieke eigenschappen in hetzelfde wiel combineerden. Dat leidde tot een optimalisering van het wielaanbod van Unicarriers met minder wielen, die tegemoetkwamen aan de behoeften van een grotere groep klanten.

 

USP

Als gevolg van dit geoptimaliseerde aanbod kreeg Unicarriers een absolute winner aangereikt, waarmee zowel zijzelf als haar eindklanten gebaat is:

  • De voorraadkosten kunnen gedrukt worden: minder onderdelen, lager ruimtegebruik
  • Kortere levertijden
  • Grotere volumes aan interessantere prijzen