Omgevingstemperatuur - opwarming

Bij de keuze van Vulkollan® moet rekening gehouden worden met een aantal fysische grenzen.

 

Vulkollan® blijft elastisch en schokabsorberend tot -35 °C.  Bij koudere temperaturen wordt de bekleding stijver dus minder elastisch, maar de status is omkeerbaar zonder gevolgen voor de kwaliteit van de bekleding.
Tot 80 °C. blijven de uitmuntende eigenschappen van Vulkollan® zoals bijvoorbeeld scheurweerstand, slijtweerstand en het draagvermogen heel constant. Boven 125 °C. treedt een blijvende beschadiging van de chemische structuur op en is de bekleding definitief stuk.

Opwarming

Vulkollan® (zoals alle PUR) is een minder goede warmtegeleider.

 

Oververhitting leidt onvermijdelijk tot beschadigde/losse bekleding van het wiel. De belangrijkste oorzaken van overtemperatuur zijn te hoge snelheid en/of overbelasting, maar daarnaast spelen vormgeving, montage en gebruiksomstandigheden ook een rol. Hoe hoger de omgevingstemperatuur hoe minder opwarming mogelijk is vooraleer kritische temperaturen worden bereikt.

 

Vulkollan® is niet brandvertragend en niet vuurbestendig.  Vanaf 200 à 240 °C. start een onomkeerbaar smeltproces met rookontwikkeling.

 

Oplossingen: de juiste keuze van type polyurethaan en dimensionering van het wiel voor de toepassing, aangepaste lagers voor de omstandigheden zorgen voor een wiel dat optimale prestaties geeft.

 

Het Vulkoprin wheel team kan u hierin ondersteuning geven.